Koja

Kirjaudu sisään »

Korkin 3500kg wappuhärveli vuodelta 1998

huhtikuu, 1998

Kyseessä on konekillan wappuhärveli vuodelta 1998. Jäynäkisa oli kesken eikä tiedetty päästäänkö ihan ensimmäisenä koskeen. Ei ihan päästy, mutta allekirjoittanut oli ensimmäisenä, koska olin superfuksi. Päätettiin, että tehdään wappuhärveli, joka on varmasti isompi kuin muilla. Tämä kyseinen härweli tuli painamaan noin 3,5 tonnia ja sitä rakennettiin kaksi viikkoa siinä missä on nykyään tekniikan tornit. Elikkä silloin siinä ei ollut muuta kuin vähän lepikkoa ja tien pää teekkarisaunan vieressä.

Joku sai idean, että mekaniikka on tärkeää konekillalle, joten puusta rakennettu katapultti tuntuu erinomaiselta idealta. Sellainen katapultti millaisia oli aikojen alussa ja loogisesti myös renkaat piti tehdä puusta. Eihän niistä puisista pyöristä nyt aivan pyöreitä tulleet, joten joku taas keksi, että laitetaan edes renkaan pintaan vähän kumia. Pyörät olivat siis puiset, mutta siinä oli todellakin pieni kumi pinnassa.

Ongelma aiheutu siinä vaiheessa, kun lähdettiin kuljettamaan härweliä Veturitorilta kohti Tammerkoskea. Siinä oli sellainen ongelma, että härweliä oli vaikea ohjata, vaikka teoriassa sen piti olla ihan helposti ohjattavissa. Härweliin oli kiinnitetty kuormaliinoja, joita piti sitten kiristää, että härweli meni vähän oikealle tai vähän vasemmalle. Kuuleman mukaan noin Hämeenkadun puolivälissä ne kuormaliinat oli poikki ja sen jälkeen härweli meni sinne mihin sitä huvitti. Se oli ensimmäinen kerta ymmärtääkseni pitkään aikaan, että tää härweli ei päässyt keskustorille pyörähtää vaan se laitettiin suoraan siihen koskikadulle. Sen jälkeen siitä tuli perinne. Muut härwelit sinä vuonna kävivät pyörähtämässä vielä keskustorin kautta kulkueen mukana. Nykyään taitaa kulkue tulla jopa suoraan siihen koskikadulle. Vuonna 1998 kierrettiin vielä niin sanotusti perinteisesti Keskustorin kautta.

Pointti tarinassa on kuitenkin se, että joku hullu sai idean, että härwelin pitää olla iso mekaaninen laite, joka isompi kuin muilla. Kulkueen jälkeen härweli oli vielä seuraavan syksyn festian edessä siinä konetalon kulman alla. Siinä tuli sitten joku pieni jäynä. Sähkökiltalaiset taisivat värittää sitä katapulttia uudelleen sitten syksyllä ja siitä tuli joku tämmönen sähköjänisjuttu, mutta se on ehkä jo toinen tarina.