Koja

Kirjaudu sisään »

Koskessa kastetut: Teekkarieloa Tampereella 1965-2002

Kiertolaiselämästä Gorillaan ja takaisin

tammikuu, 1973

Itsenäisyydenkadun Tekniikan museon vintillä ollut Teekkariklubin toiminta näivettyi pikkuhiljaa jo vuonna 1973. Poliittiset ryhmät rupesivat pitämään tilaisuuksia klubilla. Tiloja vuokrattiin kaikenkarvaisille teiniyhdistyksille. Riviteekkarit unohdettiin. Disco-illatkin olivat suositumpia paikallisten lukiolaisten kuin teekkarien keskuudessa. Lisäksi klubin hoidossa ilmeni taloudellisia epäselvyyksiä, ja illanvietot aiheuttivat ilkivaltaista häiriötä Tekniikan museolle. Lopuksi kaupunki ilmoitti tarvitsevansa tilat museon käyttöön.

Teekkarisauna Mörrimöykyn rakentaminen

maaliskuu, 1992

Saunominen on aina kuulunut oleellisena osana teekkarikulttuuriin. Tampereen keskustasta, osoitteesta Savilinnankatu 10, oli vuokrattu viiden vuoden ajaksi sauna, josta kuitenkin jouduttiin luopumaan vapun aikaan vuonna 1989. Vuokrasopimusta ei voitu uusia eikä saunaa ostaa. Saunan olemassa oloon oli kuitenkin jo totuttu, joten sauna oli pakko etsiä muualta.

Teekkarin henkinen elämä: Tempauksia hyvän asian puolesta

huhtikuu, 1980

Toim. huom. Allaoleva artikkeli peräisin vuoden 2002 historiikistä "Koskessa kastetut: Teekkarieloa Tampereella 1965-2002"

Tempaukset kuuluvat oleellisena osana teekkarikulttuuriin, ja niitä on järjestetty lähes koko teekkarihistorian ajan. Killat ja kerhot ovat järjestäneet pienimuotoisia tempauksiaan - suuremmat tempaukset on järjestänyt ylioppilaskunta yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa.

Teekkarijäynät tehdään hyvällä huumorilla (1965-2002)

Toim. huom. Allaoleva artikkeli peräisin vuoden 2002 historiikistä "Koskessa kastetut: Teekkarieloa Tampereella 1965-2002"

Teekkaritempausten lisäksi teekkarikulttuuriin kuuluu oleellisesti myös teekkarijäynät. Jäynät ovat tavallisesti yksittäisten teekkareiden tai alayhdistysten toteuttamia.

Nääspeksi - interaktiivista lavaliikuntaa

elokuu, 1994

Toim. huom. Allaoleva artikkeli peräisin vuoden 2002 historiikistä "Koskessa kastetut: Teekkarieloa Tampereella 1965-2002"

Tamperelaista speksiperinnettä yritettiin ensimmäistä kertaa käynnistää vuonna 1994. Puuhamiehinä toimineet Jarmo Palviainen ja Riku Aho ideoivat aiheeksi syvänpunaista työläishenkeä, ja tarkoituksena oli saada esitys valmiiksi ylioppilaskunnan 22-vuotisjuhliin. Yritys kuitenkin kaatui miesten kiireisiin ylioppilaskunnan hallituksessa, ja speksihenki jäi pulloonsa vielä neljäksi vuodeksi.

Hervantaan

tammikuu, 1972

Tampereen teknillisen korkeakoulun siirtyminen Hervantaan suunniteltiin jo varhaisessa vaiheessa. Ensimmäinen periaatepäätös Hervantaan perustettavasta kampusalueesta, yliopiston ja teknillisen korkeakoulun yhteisestä kampusalueesta, tehtiin kesällä 1965. Astetta konkreettisemmalle tasolle päästiin vajaan vuoden päästä, kun Kauppa- ja teollisuusministeriö asetti Tampereen teknillisen korkeakoulun rakennustoimikunnan. Toimikunta jätti ehdotuksensa vuotta myöhemmin, huhtikuussa 1967.

Teekkarin henkinen elämä: Elokuvatoiminta Hervannassa

syyskuu, 1991

Toim. huom. Allaoleva artikkeli peräisin vuoden 2002 historiikistä "Koskessa kastetut: Teekkarieloa Tampereella 1965-2002"

Samaan aikaa Cinolan elokuvatoiminnan aloittamisen kanssa ylioppilaskunnassa oli vireillä kaksi suurta projektia: Teekkarisaunan rakentaminen ja Teekkariravintola Cupolan toiminnan pyörittäminen. Elokuvateatterihanke oli näitä kahta huomattavasti pienempi projekti, mutta kuitenkin merkityksellinen ylioppilaskunnalle ja koko hervantalaiselle kulttuurielämälle.

Teekkarien henkinen elämä 1965-2002: Orkesteri- bändiharrastus

tammikuu, 1975

Toim. huom: Alla oleva artikkeli peräisin vuoden 2002 historiikista: Koskessa kastetut - Teekkarieloa Tampereella 1965-2002)

Tampereen Teekkarien Soitannollinen Seura TTSS perustettiin 1970-luvun puolivälissä yhdistämään ylioppilaskunnan musiikkia harrastavia jäseniä, herättämään ja ylläpitämään ylioppilaskunnan jäsenten musiikkiharrastusta sekä edustamaan ylioppilaskunnan musiikkiharrastusta koulun ulkopuolella.

Teekkarien henkinen elämä 1965-2002: Rasputin

huhtikuu, 1994

Toim. huom: Alla oleva artikkeli peräisin vuoden 2002 historiikista: Koskessa kastetut - Teekkarieloa Tampereella 1965-2002)

(Kirjoittanut Jarmo Palviainen, vuoden 1994 TTKY:n hallituksessa teekkarivastaavana ja huolehti laulukirjan toimituskunnan toiminnasta sekä myöhemmin omalta osaltaan laulukirjan taittamisesta ja muista käytännön tehtävistä.)

Tärkeä yhteistyökumppani ja rakas vihollinen Tamy

PR-ponnisteluistaan huolimatta TTKY ei alkuun noussut julkisuudessa ensimmäisenä esille, kun puhutaan tamperelaisista opiskelijajärjestöistä. Niin kaupungissa kuin valtakunnallisestikin näkyvämpi järjestö oli Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamy, joka on vanhempi ja olin jäsenmäärältään moninkertainen TTKY:hyn verrattuna. Kokoero ei ole estänyt kahden ylioppilaskunnan tasaveroista yhteistyötä opiskelijoiden etujen ajamisessa eikä myöskään tietynlaista hellää naljailua ja kilpailua.

Naisena miesten maailmassa

lokakuu, 1988

Teija Tomminen

Kirjoittaja oli ylioppilaskunnan ensimmäinen naispääsihteeri vuonna 1998.

”Pääsin sisälle Tampereen teknilliseen korkeakouluun! Kivaa! Minustahan on ruuvinvääntäjäksi ja rasvariksi. Nyt voin näyttää noille miehenköriläille, että pyöreillä muodoilla saa aikaiseksi parempaa – tai ainakin yhtä hyvää – teknologiaa kuin leveillä hartioilla. En tarvitse putkiaivoja hyvän ja varmatoimisen hydrauliputkiston suunnitteluun.”

Teekkarien henkinen elämä: Lauluperinne 1965-2002

tammikuu, 1969

Peritamperelaisia teekkarilauluja on vähän, koska historiamme on vielä kovin lyhyt. Omien laulujen vajetta on pyritty paikkailemaan muun muassa Tampereen Akateemisten Laulajien järjestämissä juomalaulukilpailuissa, joissa on sarja uusille juomalauluille. Lauluperinnettä ovat killoista vaalineet erityisesti Sähkökilta ja Koneenrakentajakilta, jotka valitsivat omat lukkarinsa jo 1960-luvun lopulla.

Naiset osana teekkariyhteisöä

syyskuu, 2002

Naiset ovat olleet TTKK:ssa aina harvinaisuus. Ensimmäinen naisopiskelija aloitti rakennustekniikan opiskelunsa syksyllä 1967. Sen jälkeen naisten määrä on tasaisesti kasvanut. Esimerkiksi 1980-luvun puolivälissä kaikista perustutkinto-opiskelijoista naisia oli 12 prosenttia ja kymmenen vuotta myöhemmin 17 prosenttia. Vaikka naisten määrä on koko ajan kasvanut, naiset ovat kuitenkin edelleen selvänä vähemmistönä TTKK:ssa, sillä vuoden 2001 lopussa TTKK:ssa opiskelevasta 8 900 perusopiskelijasta naisia oli 1 700 eli 19 prosenttia.

Killat ja kerhot 1965-2002: Tampereen Teekkarien Perinneseura PerSe

maaliskuu, 1993

(Kirjoittanut St. Petersburger, varapuheenjohtaja v.2002)

1990-luvun alkuaikana teekkaritoiminta haki muotojaan. Ylioppilaskunnassakin oli vain kulttuurivastaava, ja killat keskittyivät jäsentensä kanssa heilumiseen. Akateemiset vuosijuhlatkin olivat säästöliekillä, ja laulukulttuuri oli muutaman saunoja kiertävän wanhan aktiivin varassa.

Sivut

Tilaa syöte RSS - Koskessa kastetut: Teekkarieloa Tampereella 1965-2002